АКТУАЛЬНІСТЬ ESG REPORTING ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ

ESG


ESG (англ. Environmental, Social, and Corporate Governance) — це сукупність показників управління фірмою, у якому досягається залучення даної компанії до вирішення екологічних, соціальних і управлінських проблем. Питання екології (як компанія виступає у ролі охоронця природи), соціального розвитку (відображають відносини компанії до персоналу, постачальників, клієнтів і партнерів) і корпоративного управління (такі аспекти, як ефективність керівництва компанією, обґрунтованість  оплати праці керівників, якість аудиту, внутрішній контроль і права акціонерів) стали важливими чинниками у прийнятті інвестиційних рішень, якими на постійній основі почали користуватися відповідальні інвестори при формуванні своїх портфелів.
 

ESG інвестиції

ESG-інвестування — це форма соціально відповідального інвестування, коли рішення про вкладення коштів у бізнес приймається на основі внеску компанії у розвиток суспільства. Рішення про вкладення інвестицій у той чи інший проєкт приймається лише після розгляду таких основних факторів, як:

  • environmental – оцінюється наскільки компанія активна у сфері захисту екології та природного середовища, як проявляє себе компанія у веденні контролю за шкідливими викидами і забрудненням повітря, які заходи вживає щодо зниження вуглецевого сліду;
  • social – оцінюється здатність компанії у забезпеченні співробітникам гідних умов праці та рівних можливостей при працевлаштуванні, у підтримці громадських організацій;
  • governance – оцінюється якість управління компанією (стандарти, якими керується менеждмент бізнесу, етичні методи ведення бізнесу, загальна прозорість бізнесу тощо).

В ESG-інвестиціях на перший план виходить людина: її позиція з того чи іншого питання, якість життя чи умов праці, справедливість у розподілі благ та стосунках між людьми. Прибуток та інші фінансові показники бізнесу враховуються лише після оцінки соціального внеску компанії. Разом з тим, ESG-фонди - це менш ризиковані інвестиції порівняно з подібними традиційними інструментами. За  даними Інституту сталого інвестування Morgan Stanley, з 2004 до 2018 року зниження прибутковості в ESG-фондах було на 20% менше, ніж у звичайних.

Дослідницькі компанії (Sustainalytics, Investor's Business Daily, MSCI та інші) на основі аналізу рівня відповідності бізнесу вимогам ESG складають ESG-рейтинги. Участь компанії в ESG-рейтингах може підвищити зацікавленість з боку інвесторів та клієнтів, орієнтованих на роботу з тими компаніями, діяльність яких відповідає принципам сталого розвитку.
 

ESG звітність

Зростання інтересу до ESG звітності обумовлено тим, що така звітність дозволяє компаніям відповісти на більш широкий спектр питань усіх зацікавлених сторін у єдиному документі.

Безсумнівно, найближчим часом надання європейськими та українськими компаніями ESG звітності стане обов'язковим для отримання фінансування від європейських фінансових інститутів, включаючи банки. Нещодавня установа Ради з міжнародних стандартів звітності сталого розвитку (ISSB) та початок розробки цих стандартів уніфікує процес підготовки ESG звітності та прискорить повсюдне її використання. Тим не менш, компаніям, які розраховують на отримання довгострокового фінансування, варто вже зараз замислитися про підготовку такої звітності або окремих її елементів.